Rólam

“Ha igaz békét akarunk teremteni a földön, a gyerekeknél kellene kezdenünk.”
(Mahatma Gandhi)

IMG_5968Csuday Dóra vagyok, ötgyermekes anya, jógára és thai masszázsra szakosodott alternatív mozgás és masszázsterapeuta.

Tartok kismama jógát,  babás jógát, gyermek jógát, családi jógát, női jógát, csakra jógát, alkalmanként páros és akro jógát. A Body & Soul Wellness & Pilates Academy jógaoktatói (kismama, babás, gyermek, női, hatha, csakra) tanfolyamait vezetem. Emellett masszírozok, egyéni jóga terápiát, belső kép terápiát és reinkarnációs utaztatást adok.

Három éves ázsiai tartózkodásom alatt Indiában Dharamsalában jártam Vijay Amar  óráira. Ez a 3 év meghatározó élmény, itt nem csak órákon tanulhattam, hanem magamba szívhattam az egész ázsiai miliőt. Éltem hindu, buddhista és muszlim országban is. Testközelből tapasztalhattam védikus, ayurvedikus, tibeti tanításokat. Hálás vagyok ezekért az élmények ért!

20 éve jógázom, B.K.S. Iyengar jógakönyve keltette fel az érdeklődésemet, majd Magyar Lászlótól tanultam rengeteget. Kismamaként és babával is rendszeresen jógáztam, ebben Fernezelyi Bori és Halmos Júlia sokat segítettek.

DSC_0055

Gyermekeim megszületése után felkeltette figyelmemet a gyermekjóga. Elvégeztem Csíki Mariann gyerekjóga oktatói tanfolyamát, akinek nagyon hálás vagyok szeretettel teli tanításáért! Gyermekeim egyben mestereim, folyamatosan tanulok Tőlük! Mindegyikük más és más leckéket tartogat a számomra…

Később páros és akro-jógát tanultam, ahol a tradicionális jógát, az akrobatikát és a thai masszázst ötvözzük. Mindezek mellett belső kép terápiát végzek.

Célom a jógával egy mélyebb, tisztább tudatállapot megélése, a testérzetek tudatosítása, a test üzeneteinek felismerése. Alternatív mozgás és masszázs terapeutaként érdekel, hogyan lehet a jógát önmagunk és családunk gyógyítására, harmonizálására használni. Szeretnem ezt a tudást speciális helyzetekre is alkalmazni /pl: hiperaktív és a viselkedészavaros -nak titulált- gyermekek (és felnőttek…) megértése, megérzése, segítése/.

Emellett kutatom a jóga és a szabad improvizációs mozgás közötti kapcsolatot is. IMG_5978Természetgyógyászként mélyen érdekelnek a szabad tánc és a jóga testi-lelki-szellemi összefüggései, gyógyító, terápiás hatásai. Tánc terén a kontakt improvizációban mélyedtem el leginkább, ahol sokszor megtapasztalhattam a felszabadult tánc és az érintés gyógyító erejét, akár felnőttek között, akár szülők és gyermekük között. A táncterápia világába is betekintést nyerhettem és tapasztalataim szerint sok átfedés van a mai tudományos terápiás módszerek és az ősi jóga tudománya között. Szeretném e két látszólag egymástól távol álló ágat közelebb hozni egymáshoz mások számára is, ezért indítottam el családi kontakt tánc, kontakt jóga és emk mozgás foglalkozásaimat.

Jelenleg a női,  kismama, babás és a csakra  jógában mélyültem el. A női jóga oktatói tanfolyamok rengeteg dolgot hoznak a felszínre elásott női értékeinkkel kapcsolatban. Keresem a forrást női erőnk kiteljesedéséhez, ez az irány vezet most.

dsc_0065

Óráimról általában:
A jóga számomra belső út, befelé figyelés, csend. Óráimra alapvetően a hosszabb kitartás, légzéssel összehangolt elengedés, magunkra hangolódás jellemző. Számomra a legfontosabb tanítás, a nem ártás elve és annak figyelembe vétele, hogy mindenki önmagához képest fejlődik, tanul és változik. Hiszek abban, hogy a külső és belső változás összefonódik. Belső erőnk, rugalmasságunk, egyensúlyunk, egyenes arányban nő fizikai erőnk, testi rugalmasságunk és egyensúlyérzékünk, fejlesztésével. Szükség esetén dinamikusabb erősítő és tisztító hatású elemeket is szeretettel alkalmazok, például a kundalini jóga gyakorlatai közül.
Szeretek egy-egy témakört a jógával körüljárni, pl: kislány részünk elfogadása, babavárás, önkifejezés vagy akár Istennők.
A tiszta gondolatok, érzések , szándékok születését segítik a légző és meditációs gyakorlatok, vizualizációk.
A relaxáció alatt megengedjük magunknak, hogy a jóga minden jótékony hatásában részesüljünk. Csatornáink tisztán tartása segít, hogy észrevegyük, felfogjuk és befogadjuk az áldást, mely mindig körülvesz bennünket. Óráimon végzett erőfeszítéseinket felajánljuk egy belső vagy akár külső cél eléréséhez ezzel is segítve, hogy gyakorlásunk a hétköznapok szerves segítőjévé válhasson.
*
Női jógáról:
Öt  gyermekes anyaként magam is keresem a harmóniát az anyaság, a nőiség és a hivatásban való kiteljesedés hármassága között. A női jóga gyakorlatok sokat segítenek, hogy kapcsolatban legyek saját szükségleteimmel és erősítsem magamban a békét, elfogadást és bizalmat.
Négy kisebb gyermekem itthon született, ezek az élmények meghatározóak a nőiségről alkotott képeimben. Megélni, végigjárni a fájdalmon-e mindenemet elborító erejét és a benne rejlő felszabadulás, megtisztulás szabadságát, megújító, újjászületés élmény. Természetgyógyászként mélyen érdekel a test-érzelem-gondolat összefonódása, a jóga és a szabad tánc testen keresztül közelítő terápiás hatásai. Anyaként pedig az önzetlen szeretet végtelen forrását keresem szüntelenül. Nőként a fent említett összes kérdésben én is útkeresőként haladva hívlak, hogy egymás mellé állva keressük meg és szabadítsuk fel az akadályokat, amik  nőiségünk szabad megélésében gátolnak.
dsc_0044.jpg
Ahol már tanítottam (a teljesség igénye nélkül):
Aum Jógaközpont, Asram Jógastúdió, Anahita Jógaközpont, Padma Stúdió, Moksha Jóga Klub, Kikelet Jógaközpont, Kék Lótusz Jógaközpont, Mandala Mozgásstúdió, Józsefvárosi Galéria, 108 Központ, Karmayoga Stúdió, HellóAnyu Közösségi Tér, Borsmama Otthon Műhely, Aranyélet Központ, Kelenfa Családi Központ, Tűzraktér, Noha Stúdió, Trafó…..
*
Gyermekeim születésének történetei: http://tortenetek.szules.hu/1470-nap-a-baba-es-a-baba-is-megerkezik-az-elso-aki-hamar-jott-a-teso-utan-megis-sokat-kellett-ra-varni-csanad-mate
női6

1 hozzászólás (+add yours?)

  1. doricsuday
    okt 09, 2014 @ 18:35:37

    A FEM3 interjúban a nevemen kívül minden szó igaz 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: