Komplex női jógaoktatói képzés moduljai

Az alábbi kurzusok a Komplex Női Jóga Oktatóképzés moduljai, ha most nem végeznéd el a teljes képzést, akkor is nyugodtan csatlakozhatsz külön-külön bármelyikhez!

Oktatók: Csuday Dóra, Lakatos Dóra, Halmos Júlia

Jelentkezés: komplexnoikepzes@gmail.com

Jelentkezési kérdőív

Választható modulok:

Mantrák világa -személyes

2023. máj. 19-21. Elvonulás

Szinte minden jóga óra elején kapcsolódunk a mantrák világával egy AUM mantra erejéig. Aum és Om között mi a különbség? Mi az a mantra jóga? Mennyire lehet egy jóga óra szerves része a mantrák gyakorlása? Mit tanít a hagyomány a mantrák átadásáról? Mit használhatok és mit nem? Honnan a mantra körök dallamvilága és magával ragadó ereje? Mit rejt a szanszkrit hangtan világa? Sok-sok kérdés, az elmélyülésnek különféle útjai, lehetőségei. Rálátásra törekszünk a mantrák világára, illetve a jóga órák keretei között bátran használható mantrák és mantra jóga gyakorlatok lehetőségeivel ismerkedünk. Mantrák, mint óra keret, mint gyakorlat, mozgás és mantrák összefüggései. Guru-tanítványi kapcsolat a mantrák világában. Tudatosítás a rezgések világa felől, hogy ez a finom módszer is támogathassa az önismeret útját járok gyakorlását.

Női kör vezető -személyes

2023. jún. 22-25. Elvonulás

Szeretettel várunk akkor is, ha önismereti, feltöltődési céllal kapcsolódnál, hiszen élményeken, átéléseken keresztül tanítunk, tanulunk, tapasztalunk. Női körök megtartásához adunk át ötleteket, inspirációkat, gyakorlatokat. Beszélgetéseket indító témák kerülnek elő, melyek segítik, hogy a női megosztások által csoportod tagjai egymástól tanulhassanak, egymás által gyógyulhassanak. Olyan jógával jól ötvözhető módszereket tanulunk, melyek segítenek egy bensőséges légkör megteremtésében, ahol a bizalom terében megnyílhatnak a nők egymás felé. Kommunikációs technikák, érintésterápiás gyakorlatok, mozgásmeditációk, művészetterápiás önismereti feladatok, tánc és még sok más könnyed, játékos mégis nagyon mélyen megérintő feladattal találkozhatsz. Egyszerűen levezethető, mégis a gyökerekig átformáló rítusok. Ebben a közösen létrehozott szakrális térben, a női megtartó erő ölelésében támogathatják a nők egymást a kiteljesedésben.

A bennünk élő Anya -személyes

2023. aug. 25-27. Tábor

Elvonulásunkon az anyasággal, mint szerepkörrel és mint megélhető minőséggel is foglalkozunk. Az anyai minőséggel mindannyian már életutunk elején találkozunk Édesanyánk által. Az ő tükrében tapasztalt anyai minták is meghatározóak egy életre. A bennünk élő anya minőség felé fordulva az esetleges anya sebek is gyógyulhatnak. Anyai erőnk már kislányként ösztönösen bennünk él, mindannyiunkban ott van a lehetőség kapcsolódni ezzel az elemi erővel. Anyai erőmet megélhetem mikor éppen egy ötletet, egy lehetőséget, egy közösséget, vagy akár egy alkotást szülök a világra.
Elvonulásunkon annak a kérdésköre is előkerül, hogy vajon minden nőnek muszáj -e szülni/ gyermeket vállalnia és ha ezt mégsem teszi a benne élő Anyával hogyan tud kapcsolódni.
Utunk során sokszor tapasztaljuk, hogy az anyává válás nagy kihívást jelenthet a mai világban. Meddőségi problémákkal is sokan keresnek meg bennünket. Az a tapasztalatunk, hogy a gyermekvállalás nehézségei mögött ritkábban fizikai akadály, sokszor inkább érzelmi, párkapcsolati, társadalmi, egzisztenciális szorongás lapul.
Ezen a modulon abban is elmélyülünk, hogyan, milyen módszerekkel, milyen belső figyelemmel tudok ebben a megváltozott szerepkörben kapcsolódni önmagammal? Hogyan tudom anyaságomat életem, lényem integrált részévé tenni.
Előkerülnek a termékenység, a várandósság, a gyermekágy, a gyermeknevelés örömei és nehézségei és a vér szerinti gyermektelenség is. Szembesülés és gyógyulás. Elmélyülés és gyakorlat. Múltam jelenlétbe varázslása. Minták és mintázatom. Tudatosítás és feloszlatás a természetesség terébe. S arról is beszélünk, hogyan, milyen eszközökkel tud ezekben a folyamatokban egy női kör, egy női jóga óra támogató erő lenni. A témák a jelen lévő nők által is formálódnak, többek között érinthetjük a termékenység, várandósság, kórházban és otthonszülés, örökbefogadás, vetélés feldolgozás, gyermekágyi depresszió, férfiak szerepe, szoptatás, gyermeknevelés, mozaik család témáját is…

Indiai istennőkSzánkja filozófia és a női lét

Online 6 alkalom

2023 okt. 9., 16., 23., 30., nov. 6., 13.

hétfőnként 18:00- 20:30

A Hatha Jóga Pradipikát, ha kinyitjuk, akkor pontos leírásokat találunk, hogy egy férfi testre figyelve hogyan helyezkedjünk el adott ászanában, azonban a női test sajátosságairól semmi. Ugyanakkor a jóga filozófia a női energiáról gyönyörű tanításokat ad át nekünk. Nincsen egybegyűjtve, utána kell keresni, kutatni… Mintha a női bölcsesség a mai napig őrizné azt a jellegét, hogy életszerű átadásokban, női körökben öröklődik a tudás egybegyűjtött s megtapasztalt része. Egy különleges női körbe hívunk ezzel a sorozattal, ahol a jóga tanításait női fénybe helyezzük, s azt kutatjuk, hogy ez a tanítás, ez a kultúra miként tanít minket a női létről. Vezetőnk lesz ebben a folyamatban a szánkhja filozófia, mely a teremtésről gondolkodik, megnézünk mitológiai példákat is, melyek a női minőség filozófiai alapjait adják. A hindu mitológia különösen gazdag istennő történetekben. A szimbolikus történeteken keresztül az emberi élet az emberi lélek fejlődésének és bukkanóinak igaz története bontakozik ki előttünk. Igaz, ehhez jó, ha át tudjuk adni magunkat az isteni történetek meseszerű világának, túl a hétköznapi tudat értelmező körein, közelebb az álom tudatosság megengedő és beengedő működéséhez. Annak, hogy elindulunk ezen a közös felfedező úton különféle okai és mélységei lehetnek. Segíthet abban, hogy értelmezni tudjuk a jóga gyakorlás terében megjelenő szimbolikát az Aum jeltől a különböző istennő szobrokig, miért van tele minden ezekkel a képekkel, szimbólumokkal, azon túl, hogy a jóga tanítása Indiából ered. Mélyebben megérthetjük, hogy mi a tanítás és a történet egyes ászanák mögött. Elmélyülhetünk a jóga alapvető tanításai és e történetek szimbolikus vezetésének összefüggéseiben. Egészen magunkra is húzhatjuk e világot. Az indiai istennők különböző megjelenésein keresztül megnézzük milyen tudást, örök értékeket testesítenek meg számunkra és emellett a kettősség világában hogyan birkóznak meg Ők a kihívásokkal, nehézségekkel, akár féltékenységgel, szomorúsággal. Az órák során az istennő történetekbe való bevezetődésen túl keressük a kapcsolatot a hétköznapi életbe is visszaföldelhető tanításokkal, az ászanák világával, melyeket ez a különös utazás rejt magában.

Meditáció és relaxáció nőknek

-online 5 alkalom

Időpont: 2023 nov. 16., 23., 30., dec. 7., 14.

csütörtökönként 18:00- 20:30

Modulunkban a tradicionális és “friss” meditációs irányzatokkal egyaránt ismerkedünk. Elmélyülésünket és tisztánlátásunkat a hindu, buddhista és zen tradícióból vett tanítások is segítik majd. A légzésfigyeléstől az 5 burokon át a mindfullness technikáit megismerve megalapozhatod gyakorlásod. Megtanulhatod, hogy mi az a kontempláció, hogyan használd a yantrákat, milyen a sétáló meditáció, és hogy a mozgásmeditáció pontosan mit is takar. Relaxációs technikákkal is ismerkedhetsz majd, mint pl. vizualizációval ötvözött relaxáció. Tisztázni fogjuk, hogy mi a különbség a meditáció és a relaxáció között. Megbeszéljük mi történik az agyban ezek gyakorlása közben és milyen kutatási eredmények vannak a meditációs és relaxációs állapotokkal kapcsolatban.

Utazás a gerinc körül jógával– személyes prevenció és rekreáció

2023 nov. 25-26. 9:00-17:00

A legtöbbször úgy kerül be valaki a jóga óránkra, hogy fáj a háta és egy ismerőse/orvosa ajánlotta neki a jógát. És ez az egyik legjobb, amit tanácsolhattak neki. De! Mit kezdünk azzal, aki valamilyen szerzett vagy genetikából adódó testi elváltozással érkezik az óránkra? Mire kell figyelni? Kinek van/lehet szüksége egyéni odafigyelésre, mondhatni terápiára és ki az, aki még biztonságosan járhat csoportos jóga órákra?! A két intenzív nap folyamán a fenti kérdésekre is választ kapsz majd, miközben egy biztonságos gyakorlatsort ismerhetsz és tanulhatsz meg, mellyel magabiztosan és elsősorban sérülésmentesen tudsz majd segíteni a hozzád fordulóknak. A képzés alatt a különböző segédeszközök ajánlott, biztonságos és alternatív használatát is ellesheted. 🙂

Óravezetési és beszéd technikák -személyes

Időpont: 2023. dec. 9-10. 9:00-17:00

Hangunk játékával, magasságával, mélységével, a hangsúlyozással és hanglejtéssel információkat közlünk- mindig. Bár saját hangunk adott, változtatni nem igen tudunk rajta, de az, hogy hogyan ejtjük a szavakat, melyikre helyezzük a hangsúlyt és melyikről vesszük le, hosszabban vagy rövidebben ejtjük önmagában rengeteg információt hordoz; olyan szavakkal nem leírható üzeneteket küldünk folyamatosan hangjátékunkkal, amik befolyásolják a hallgatóságot- legyen az egy előadás, vagy akár egy jóga óra. Ezért szerves része ennek a modulnak a beszédtechnika óra, melyet Vági Eszter, dráma tanár tart majd a csoportnak. Segítségével azt is megtanulhatod, hogyan használd a hangod, mire figyelj közben, miért fontos az artikuláció és hogy különböző ászanákban hogyan instruálj, hogy módosíts a hangterjedelmen. Arról is szó lesz, mely ászanákban nem javasolt, vagy egyenesen tilos, de minimum kerülendő a beszéd, még akkor is, ha szuper gyakorlott vagy már. A modul másik részében információkat szerezhetsz arról, hogyan érdemes felépíteni egy jóga órát? Hogyan érdemes tagolni, meddig írunk óra vázat és mikortól hagyatkozunk az ösztöneinkre? Egyáltalán kell -e óravázlat? Hogyan vezessük az órát, ha teljesen különböző képességű gyakorlók vannak jelen? És mi van akkor, ha nem csak kezdőként érkezik vendéged egy haladó órára, de külföldi is? 😀 Megtörtént esetek alapján beszélgetünk, tanácskozunk, hogy a ténylegesen az életben felmerülő, általunk megtapasztalt helyzetekre, ezekből okulva adjunk tippeket, javaslatokat, ötleteket.

Jóga marketing – e-learning

2023 ősztől

Okleveles jógaoktató lettem, hurrá! Hogyan tovább? Modulunkon megnézzünk hogyan kezdj bele új hivatásod kiépítésébe. Milyen irányba indulj el, mire figyelj mindenképp? Milyen lehetőségeid vannak jógaoktatóként, milyen működési formák közül választhatsz, mi lehet számodra a legotthonosabb. Kata, cég, tevékenységi kör kibővítés? Óraadó tanárság, terembérlés, saját stúdió nyitás? A díjazásban, számlázásban is segítünk eligazodni. A személyes kontra online oktatás kérdésköre is előkerül. Milyen felüteten, milyen módon érdemes oktatnod.  Workshop, tanfolyam és  táborvezetési praktikákkal is ellátunk. Kicsit az etikett szemszögéből is ránézünk erre a témára.

Női jógaterápia -online

2024. márc. 9-10. 9:00-17:00

Modulunk központi témája a női egészség megőrzése és helyrebillentése. Ciklus zavarok, változókor, endometriózis, ciszta, mióma, hormonális problémák, szexuális és még sok-sok más nehézség felmerülhet.
Tanulmányozzuk a betegségek tüneteit, szövődményeit és emellett elmélyülünk abban, hogy a különböző betegségek szimbolikája mit üzenhet számunkra.
Keressük, hogy az orvosi gyógymódok mellett mit tehetünk, hogy egyensúlyunkat újra visszanyerjük.
Egy-egy betegségnél ajánlott tarásokat, egyéb jógaterápiás eszközöket veszük sorra.
A jóga csodálatos eszközei, az ászanák harmonizáló hatása, a légző gyakorlatok tisztító és gyógyító hatása mellett érzelmi és tudati támogatást is keresünk az adott problémára. A fizikai tünetek energetikai rendszerünk kibillentségéről is mesélnek számunkra, így a csakrák tanításai is segítségünkre lehetnek egy-egy diszharmonikus állapotnál. Tudati mintázatainkat is érdemes górcső alá vennünk és a meditáció varázslatos eszközével is rátekinteni betegségünkre. Személyes céllal, saját egészséged megőrzés céljából is elvégezheted képzésünket! Ha a Hozzád forduló nők támogatása a célod, akkor jógában vagy női jógában vagy női egészségmegőrző terápiákban előképzettségre szükséged lesz.
Kurzusunkon egy komplex szemléletet sajátíthatsz el, mellyel önmagad és nő társaid támasza lehetsz.

Életvezetés a Jóga Szútrák alapján

-online/ személyes

Időpont: 2024. tavaszán indul újra

A jóga valódi jelentése kapcsolódás önmagammal. Egy módszer, gyakorlat, filozófiai rendszer, mely abban támogat, hogy visszaemlékezzünk igaz természetünkre. Ez a folyamat nem a jóga szőnyegen kezdődik és nem is ott ér véget. Minden jóga iskola ad különféle életvezetési javaslatokat a gyakorlatok mellé. Ez a hagyomány mélyen beágyazottan található az eredeti forrásban is, a Jóga Szútrákban. Gyakorlásunk egyik alapvető feltétele, hogy a 10 életvezetési javaslatnak (5 jáma, 5 nijáma) megfelelő élet megélésére törekedjünk. Az órák során abban mélyülünk el, hogy a jámák és nijámák világa hogyan terjeszti ki a jóga gyakorlást a hétköznapok terébe, és fordítva is, hogyan teremt megfelelő alapot gyakorlásunkhoz. A sorozat célja az is, hogy ez a tudás ne puszta felsorolásként legyen jelen saját gyakorlásunkban, hanem élő tudássá varázsoljuk. Ránézünk arra is, hogy konkrét gyakorlatokkal hogyan támogathatom magam egy-egy tanítás elmélyítésében, s arra is rálátást kaphatunk ebben a folyamatban, hogy mi lehet elakadásunk egy adott javaslat követésében. A sorozat fontos alap, ahol a jóga gyakorlásból kihúzó erőkkel szembesülhetünk, s a gyakorlatok által egy megnyíló tudatosság irányába terelhetjük életünket a Jóga Szútrák (Vezérfonalak) vezetésében.

Női életút a csakrák tükrében

-online 7 alkalom

Időpont: 2024 tavaszán indul újra

A csakrák tükrében nézünk rá női életutunkra. A fogantatástól, az első menstruáción, változókoron át sok küszöbátlépésre rátekinthetsz ebben a tükröződésben. A csakrák fénytörésében látjuk testi változásaink jelentőségét, vérmisztériumaink átütő erejét, szerepeink sokszínűségét. Önmagában is érdekes ránézni a csakrákon keresztül a fejlődő tudatosságra, ahogyan minden év megnyitja a maga energetikai kapuját, ahol teret ad a tudatnak a fejlődésre. Mindezt a női minőség fényében árnyalni különleges és mély összefüggések felé vezethet a női lét tekintetében. Megismerve ezeket a folyamatokat és tudatosítva életünkben lehetőséget kapunk arra, hogy az idő lüktetését testünkben és életünkben egy másik dimenzióba emeljük, s ahogyan a bolygóállás ismerete támogatóan tud hatni életünkre -mert a kínálkozó lehetőségek tudatosítását adhatja-, úgy válhat e tudás és rendszer megismerése egy teljesebb, tudatosabb életvezetés alapjává. A csakrák tükrében és női fényben megnézett életút áttekintése során a tanítások keretrendszeréből indulva testi és lelki szinten is belső utazásra indulunk, hogy tapasztalataink és közös gyakorlásunk terében ennek az újfajta időszámításnak, afféle belső horoszkópját építsük fel magunkban.

Női jóga flow

2024. Tavasza

Az élet tengerén a nő a hullámzó, örökké változó élet tudásának hordozója. A víz elem számos szertartás formájában és tanítások tekintetében is a nőhöz kötött- a víz, amely felveszi a formát, majd hullámaival alakítja, a saját ereje által mégcsiszolgatja a medret. A jóga flow az élet hullámzását testesíti meg a gyakorlásban, s testünk fejlődése, változása e gyakorlás mentén lelki szinten is hozza a maga bölcsességét, rugalmasságát, áthidaló, összekötő erejét. Mozgás központú modul, mely a légzést elsődleges mozgató erőnek tekinti; test vezetésében érleli mély és igaz tapasztalattá a gyakorlást. Az órák során a flow hagyomány különféle rétegeihez, iskoláihoz kapcsolódunk a nap és holdüdvözlet változatain keresztül az ashtanga jógán át egészen a tibeti 5 rítusig

Az ajurvédikus szemléletmód alapjai

2024. Tavasz- Online 6 alkalom

A Hatha Jóga tanításai az Ayurvédikus gyógyítás szerves részét képezik. Az egyes tartásoknak jól ismert hatása van az egészségünkre. Az ászanák gyakorlása ezért célzottan a szervezetet érintő különféle eltérések, nehéz állapotok (betegségek) kiegyensúlyozására is használható. Ennek a rendszernek a megismerése hosszú évek tanulása. Ugyanakkor támogató lehet saját gyakorlásunkban és az ászanák átadásában, ha bizonyos mértékű alapismerettel rendelkezünk. Legalábbis az ayurvédikus rendszer alapjaival, mint a gunák, az öt elem, és a doshák összefüggései, megismerkedünk a 7 dhátuval. A Tattiriya Upanishad kosha tanításait is elővesszük ezeken az órákon, mely az 5 burok tanításáról ad vezetést. Konkrét gyakorlatokkal nézünk rá a szervezet működésének a védikus tudás által lejegyzett tudására, tanítására. Mivel a modulok nem csak elméleti, hanem gyakorlati szinttel is dolgoznak, ezért a tapasztalásnak abba a terébe próbálunk betekinteni, ahonnan ez a mára lejegyzett tudás származik, hiszen a jógik maguk is saját szervezetük megfigyelése és meditatív állapotok által jutottak e tudás birtokába. Közös gyakorlásunkkal e szemléletmód felé nyitva önmagunkat, érzékelésünk kitágítása a cél, s e mellett egy az órákon is jól hasznosítható alapot teremtünk, mely kiindulópontja lehet annak, hogy átadásban, az órákon értő és megértő támogatást tudjunk adni annak, aki valamilyen testi nehézséggel érkezik.

Alap modulok:

Ászana alapozó képzés

Időpontok: 4 hétvége 9:00-17:00
Online: 2023. szept. 30- okt. 1., okt. 14-15., 28-29.

Személyesen: nov. 11-12.

Betekintést nyerhetsz a jóga alapjaiba és megismerkedhetsz az ászanákkal, melyekre épül komplex női jóga oktatói tanfolyamunk.

-jóga története röviden
-jóga 8 ága
-jóga technikái: pránajáma alapok, meditáció alapok, relaxáció alapok, mantra alapok, bandhák
-irányzatokról röviden
-ászana elemzés
-jóga eszközök és használatuk
-igazítások
-jóga anatómia alapjai
-óra felépítés
-óravezetési technikák
-napüdvözlet, holdüdvözlet

Női alapozó képzés- online


Időpontok: 4 hétvége 9:00- 17:00

2024. jan. 13-14., 27-28., febr. 10-11., 24-25.

Megtudhatod mitől női a női jóga, hogy tudjuk a jóga gyakorlásunkat a női test és lélek foylamatos változásaihoz hangolni.
-női anatómia
-női test sajátosságai
-női szervek szimbolikája
-női egészség/ kibillentség üzenetei
-hormonrendszerünk
-ciklusunk ritmusa és rítusa
-ciklushoz igazított gyakorlás
-változókor, menopauza
-holdciklusok
-női archetípusok
-pránajáma a női szervek egészségéért
-meditáció és relaxáció a női egyensúlyért
-medencefenék erősítése, gátizom torna
-női jóga kiegészítő eszközei: mozgásmeditáció
erősítő gyakorlatok
méh tisztítás

A kurzusok elvégzése után tanúsítványt kapsz a kezedbe. Ha a teljes tanárképzést megcsinálod, akkor vizsgáznod is szükséges lesz majd, hogy nemzetközileg elfogadott női jóga oktatóvá válj.

Gondolatainket a női képzésől és utunkat a női jógához itt találod.

Rólunk itt olvashtasz még.

Jelentkezési lap: https://docs.google.com/forms/d/1MCBKDrpadU-wFt4tHtQjk9ke5_1WUwUI64rLJsWqJWA/edit

%d blogger ezt szereti: